Skt. Hans 2013

I år blev Sct. Hans aften afholdt hos Lene og Leo på Amstrupvej. Efter en hel dag fuld af regn klarede det heldigvis op, inden grillen var varm, og resten af aftenen holdt det tørt.

Knap 60 mennesker var mødt op til en hyggelig aften, hvor vi først grillede vores medbragte mad. Herefter blev bålet tændt, og den fine heks fløj til Bloksbjerg med høje skrig under midsommersangen. Formand for beboerforeningen, Morten Sørensen, havde fået æren af at holde dette års båltale.

grill

baal

Aftenen sluttede af med pandekager og snobrød for børn og barnlige sjæle.

pandekager

 

Se flere billeder fra den traditionsrige aften HER.

 

Skt. Hans tale 2013

Af Morten Sørensen, V. Børstingvej 20

Kære Vroue-beboere

God Skt. Hans 2013. I år har jeg fået æren og fornøjelsen af at holde årets båltale.

Båltale er en af traditionerne ved Skt. Hans på linje med bålet, heksen o.s.v. Sådan har det ikke været alle dage.

Som med andre danske traditioner er skt. Hans oprindelig en hedensk fest.  Før kristendommen i Danmark hed det ikke Skt. Hans; men det var blot en midsommerfest.

Midsommernatten var fyldt med magiske kræfter – både gode og onde, og landsbyboere mødtes til vågenætter med dans og musik, og de havde mad, øl og brændevin med, som de var fælles om at drikke og fortære, mens de forsøgte at holde den gående til næste morgen. Det minder lidt om vores byfester. Bålet skulle værne mod det ond.  Syge valfartede til hellige kilder i landet, fordi de troede, at de kunne helbredes ved at drikke af kildevandet netop omkring Midsommer.

Kristne missionærer og præster fik nyfortolket de gamle skikke, så de kunne bruges til at tjene kristendommens udbredelse. Så midsommerfesten blev omdøbt til Skt. Hans fest efter Johannes Døberen, der menes at være født 24. juni.

Der er lidt uenighed om, hvornår en udstoppet heks på toppen af bålet blev en tradition, men når vi om lidt synger, ”Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde”, og at vi vil holde dem fra livet med glædesblus, så er det faktisk ikke heksen på bålet, Holger Drachmann henviste til i 1885. Nogle kilder peger på en Skt. Hans fest på Jelling Seminarium i 1900, som den første Skt. Hans aften med udstoppet heks.

Og Skt. Hans har fart på. I dagens Jyllands-Posten kan man læse, at Skt. Hans mange steder er blevet til rockbands, cirkusgøgl og sambadans, drinks, grillmad og glødende fyrværkeri o.s.v. Inde i byerne skal der åbenbart alt det gøgl til lokke folk væk fra fjernsynene. I forsøget på at lokke folk af huse, er Skt. Hans blevet tivoliseret. Andægtig stemning omkring bål, fællessang, legende børn og snobrød er ikke nok mange steder. Her på kanten af udkantsdanmark kan vi glæde os over, at hyggelig fællesspisning og gammelkendte traditioner er nok til at lokke børn, unge, voksne og ældre mennesker af huse.

Apropos udkantsdanmark. På væggen hos bageren i Frederiks står der: ”Sidste bager inden udkantsdanmark”, hvilket så må betyde, at bageren i Frederiks mener, vi bor i udkantsdanmark.

Der er meget snak om udkantsdanmark i disse dage. Der udkommer mange film og romaner, hvor forfattere skriver om deres forfærdelige opvækst i det forfærdelige udkanstdanmark. Læser man i aviserne, skulle man tro, at hvis man blot er 30 km væk fra Århus eller København, så er der kun tilbagegang, sociale problemer, usælgelige huse og åndelig fattigdom.

Min familie flyttede selv fra Århus til Vroue for 7 år siden, og jeg kan ikke genkende billedet. For mig er Vroue skønne hjælpsomme mennesker og godt frivilligt fællesskab. Vil byen have en legeplads, ja så låner man et stykke jord af en landmand og laver i fællesskab en legeplads. Trænger der til lidt byforskønnelse, ja så går nogle mennesker sammen og sørger for at byen bliver forskønnet med flagstænger og pentanquebaner, og sådan kunne man fortsætte. Ingen tvang, ingen millimeterretfærdighed, ingen klynk, ingen demonstrationer med krav om offentlig støtte; men blot et stærkt frivilligt fælleskab og handlekraft.

En af de lidt mere løjerlige ting, jeg har skullet vænne mig til ved at flytte til Vroue, er at jeg ikke bor i mit eget hus. Og det er heller ikke kreditforeningens hus, jeg bor i. Nej, jeg bor stadigvæk i Dalsgaards hus. Det er godt nok 7 år siden, vi overtog skødet, men jeg hører stadigvæk vores hus omtalt som Dalgaards. I starten rettede jeg altid folk, når de sagde, at jeg boede i Dalsgaards hus: ”Nej jeg bor i det hus, Dalsgaard en gang boede i, det er ikke deres hus”; men jeg er alligevel blevet så indfødt nu, at jeg må tage mig selv i at omtale andre huse i byen ved deres tidligere ejere. Og nu kan jeg jo så glæde mig over, at når en gang Camilla og jeg engang bliver gamle og affældige, så er der nogen, der vil flytte ind i Camilla og Mortens hus, og sådan vil det hedde mange år frem.

Nok lommefilosofi omkring traditioner og udkantsdanmark m.v. Jeg har jo en baggrund som fysiker, og jeg skulle jo være et skarn, hvis jeg ikke, når nu jeg har jeres fulde opmærksomhed, udnytter chancen til at slutte af med et emne indenfor fysikken, der interesserer mig, nemlig astronomi.

I år er vi i den specielle situation, at årets største fuldmåne falder sammen med skt. Hans. Månen står op kl.21:39 dansk sommertid, kulminerer kl. 0:39 og går ned igen kl. 4:36.

Gennemsnitsafstanden til månen er 384.400 km, men det dækker over, at månens bane omkring Jorden faktisk er ret eliptisk. Der er ca. 50.000 km forskel på den korteste afstand og den længste afstand. I aften er afstanden mellem Jorden og månen kun 356.991 km. Og det betyder faktisk, at månens diameter, når I kigger på den i aften, 13,8% større, end når vi har en fuldmåne, når månen er 410.000 km væk. Aviserne skriver godt nok 15%, men nu ved I bedre.

Men da lysstyrken falder med kvadratet på afstanden, så er lysstyrken faktisk 29,6% kraftigere i aften, end når månen er længst væk, og igen I skal ikke tage jer af, at aviserne skriver 30% – I ved bedre.  Så hvis I synes, månen er ekstra stor i aften og skarp, så er det faktisk rigtigt.

Apropos månen, så øges afstanden til månen år for år. P.g.a. tidevandskræfterne roterer Jorden langsommere og langsommere og for at opretholde det samme impulsmoment, så bevæger månen sig 3-4 cm længere væk år for år. Om 600.000 millioner år vil det ikke længere være muligt at se solformørkelser på Jorden.

Så hvis I vil opleve en solformørkelse, mens afstanden til månen endnu er til det, så skulle der i 2017 være en fantastisk mulighed i USA, hvor en solformørkelse vil glide henover hele USA, gennem egne hvor der er næsten 100% garanti for skyfrit.

Nå ned på Jorden igen og tilbage til Vroue. Her efter bålet er det muligt at lave snobrød over et bålfad, og det er også muligt at lave pandekager på bålet.

Og som præsten i kirken, der kundgør næste uges højmesse, så vil jeg gerne kundgøre, at beboerforeningen 24. august afholder byfest i Niels og Mariannes gildesal, og jeg håber, I alle sammen kommer med igen – og i øvrigt hanker op i naboen eller genboen.

God Skt. Hans og sommer til jer alle sammen.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *